Neilgi pirms nāves Bunkus tiecās ar ASV palīdzību kļūt par “ABLV” likvidatoru


Mārtiņš Bunkus trīs mēnešus pirms traģiskā notikuma centies izmantot visus iespējamos līdzekļus, lai nonāktu “ABLV” bankas likvidatora amatā. Notikušas tikšanās ar ASV diplomātiem un lobistiem, ieguldīti ievērojami finanšu resursi, un bijusi pat izveidota starptautiska likvidatoru komanda, vēsta TV3 raidījums “Nekā Personīga”.

Sešpadsmit gadu ilgajā advokāta praksē Bunkum bijusi pieredze 70 maksātnespējas lietās, no kurām zināmākā – “Trasta komercbankas” likvidācija – pērn viņam ļāva labi nopelnīt. Šā gada sākumā uz likvidācijas sliekšņa negaidīti nonāca trešā lielākā Latvijas banka.

ASV iestāde FinCEN 13. februārī paziņoja, ka “ABLV” vainojama sistēmiskā naudas atmazgāšanā, korupcijā un pret Ziemeļkoreju noteikto sankciju pārkāpšanā, tāpēc tai jāliedz pieeja ASV finanšu sistēmai.

“Nekā personīga” rīcībā nonākuši materiāli, kas liecina, ka Mārtiņš Bunkus trīs mēnešus pirms savas nāves ieguldījis lielus līdzekļus un centies izmantot ASV diplomātu un lobiju ietekmi, lai par “ABLV” likvidatoru izraudzītos tieši viņu.

27. februārī Bunkus lidoja uz Vašingtonu, lai “Jefferson” viesnīcā tiktos ar bijušo ASV valdības un Baltā nama pārstāvi Deividu Merkelu. Viņš Džordža Buša administrācijā bijis viens no visaugstāk atalgotajiem darbiniekiem, ieņēmis augstus amatus Valsts kasē, Nacionālajā drošības padomē. Tā kā viņa pārziņā bija Eirāzijas un Eiropas starptautiskās attiecības, bieži izteicies jautājumos par Krieviju. Arī šeit, Rīgā, Baltijas forumā pirms gada.

“Nekā personīga” neoficiāli kļuvis zināms, ka Bunkus bija noalgojis Merkelu, lai panāktu ASV iestāžu atbalstu Bunkus nokļūšanai “ABLV” bankas likvidatora amatā. Bunkus par darbu Merkelam maksāja vairākus desmitus tūkstošu dolāru. Merkels bija arī Rīgā no šā gada 20. līdz 24. martam, lai apspriestu jau padarīto. Abi tikās Vašingtonā un Rīgā un intensīvi sarakstījās.

No e-pastu sarakstes nojaušams, ka Bunkus saņem slepenu informāciju, ka FKTK dos priekšroku “ABLV” pašlikvidācijai, kas pārvelk svītru Bunkus plāniem. E-pastā minēta vēl viena banka, par kuras stāvokli, acīmredzot, zināms ļoti ierobežotam lokam.

“Nekā personīga” zināms, ka Bunkus ticies arī ar ASV vēstniecības Rīgā darbiniekiem, lai apspriestu “ABLV” likvidāciju. 13. martā vēstniecības ekonomiskais padomnieks Dans Ritenhauss bijis pie Bunkus advokāta birojā Klusajā centrā, bet 4. aprīlī viņi tikušies “Index café” netālu no ASV vēstniecības.

ASV vēstniecībā Rīgā sacīja, ka tā nekomentē diplomātisko tikšanos saturu un nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, vai ir notikušas konkrētās tikšanās.

Pievienot komentāru