Piecas viegli pagatavojamas, garšīgas un veselīgas receptes rudens brīvdienām, ko iesaka Elizabete Kupča – veselīga dzīvesveida entuziaste, Instagram konta Healthylivinglv autore.
Veselīgais tītara gaļas sautējums ar ķirbi (3-4 porcijām)
Sastāvdaļas
400 g malta tītara gaļa
300 g ķirbis, sagriezts mazos kubiciņos
Olīveļļa cepšanai
Bundžiņa konservētu tomātu savā sulā
50 ml sojas mērce ar samazinātu sāls daudzumu
70 ml mazkaloriju tomātu mērce
Cajun garšvielu maisījums (noderēs arī jebkuras citas iecienītas garšvielas)
Zaļumi pēc izvēles (piemēram, dilles, pētersīļi vai koriandrs)
Pagatavošana
Pannā uzkarsē olīveļļu un uz vidējas uguns apcep malto gaļu kopā ar garšvielām. Kad maltā gaļa ir gatava, pievieno sojas mērci un visu apmaisa. Turpinot maisīt, pievieno klāt tomātu mērci. Kā pēdējo pievieno ķirbi, katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 15-20 minūtes. Ķirbja gabaliņiem jābūt pēc iespējas mazākiem. Ja tos gribas lielākus, tad ieteicams ķirbi pagatavot atsevišķā pannā, sautējot un beigās pievienojot klāt sautējumam. Pasniedz ar zaļumiem.
Ķirbja–pesto maizītes
Sastāvdaļas (to daudzumu pielāgo izsalkuma līmenim)
Melnā rudzu maize
Mozzarella siers
Ķirbis, sagriezts plānās daiviņās
Ēdamkarote olīveļļas
Pesto (vislabāk ieteicams to pagatavot pašam)
Melnie pipari
Pagatavošana
Plānās daiviņās sagriez ķirbi, pārlej ar dažiem pilieniem olīveļļas un pārkaisi ar pipariem. Izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un liec cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 minūtēm. Kad ķirbis gatavs, liec grauzdēties cepeškrāsnī maizītes. Kad tās gatavas, pārgriez uz pusēm un liec virsū šķēlītēs sagrieztu Mozzarella sieru, 1-2 daiviņas ķirbja un visbeidzot pārlej ar pesto. Ēd, kamēr siltas un kraukšķīgas!
Saldais kartupelis ar dzērvenēm un kazas sieru
Sastāvdaļas
Ēdamkarote olīveļļas
Viens liels vai divi nelieli saldie kartupeļi (sagriezti 1,5 cm biezās ripiņās, nav jāmizo)
100 g kazas siers (istabas temperatūrā)
2 ēdamkarotes piena (2%)
1 tējkarote sasmalcināts rozmarīns (svaigs)
Sāls un pipari pēc garšas
16 grami sasmalcinātu valriekstu
60 g žāvētu dzērveņu
Dekorēšanai – ēdamkarote medus
Pagatavošana
Vispirms pagatavo kartupeļus – sagriez tos ripiņās un liec bļodā. Pievieno olīveļļu, sāli un piparus. Kartupeļus izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liec cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos – 10 minūtes no vienas puses un 10 minūtes no otras puses (ērtībai izmanto lāpstiņu, apgriežot uz otru pusi).
Kamēr kartupeļi cepas, ar rokas mikseri vai blenderi viendabīgā masā sajauc pienu, kazas sieru, rozmarīnu, sāli, piparus. Kad kartupeļi gatavi un nedaudz atdzisuši, uz katra kartupeļa liec aptuveni tējkaroti sagatavotās siera masas, dekorē ar dzērvenēm, valriekstiem un medu.
Spēka našķi ar dzērvenēm
Sastāvdaļas diviem batoniņiem (katru batoniņu ieteicams sagriezt trīs daļās)
Dateles bez kauliņiem
Divas ēdamkarotes zemesriekstu sviests
Sauja žāvētu dzērveņu
Divas ēdamkarotes kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas liek blenderī vai smalcinātājā un sablenderē viendabīgā masā. Nelielā traukā izklāj cepamo papīru, kurā liek sablenderēto masu un no tās veido taisnstūra formu. Veido tik biezu, cik biezus vēlas batoniņus. Liek ledusskapī uz 4 stundām vai nakti.
Vienkāršā ābolkūka
Sastāvdaļas:
Pamatnei (cepšanai izmanto kūkas formu 22 cm diametrā)
2 olas, viegli sakultas
100 grami grieķu beztauku jogurts (vai jebkurš cits jogurts ar nelielu tauku procentu)
1 ēdamkarote kanēlis
1 ēdamkarote izkausētas kokosriekstu eļļas (var izmantot arī citu augu eļļu)
60g pilngraudu auzu milti
Saldinātājs pēc izvēles – ēdamkarote medus vai trīs pilieni šķidrās stēvijas
½ tējkrote vaniļas ekstrakts
Pildījumam
3 vidēja izmēra āboli, sagriezti daiviņās
Kanēlis dekorēšanai
Pagatavošana
Bļodā sajauc sakultās olas, kokosriekstu eļļu, grieķu jogurtu, kanēli, saldinātāju un vaniļas ekstraktu. Lēni un pakāpeniski iemaisi miltus. Visu maisi tik ilgi, kamēr izveidojusies viendabīga masa. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādu temperatūrai. Iegūto masu lej viegli ietaukotā kūkas veidnē, kurā ieklāts cepamais papīrs. Pa virsu izkārto ābolu daiviņas un tām pāri pārkaisa kanēli. Liek cepties 40 minūtes 160 grādu temperatūrā. Pēc izņemšanas ārā, kārtīgi atdzesē.