Par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti kļuvusi itāļu rakstniece Andžela Naneti

Par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti šogad kļuvusi itāļu rakstniece Andžela Naneti, aģentūru LETA informēja Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomes pārstāve Silvija Tretjakova.

Viņa norādīja, ka Naneti Baltvilka balvu ieguvusi par grāmatu “Mans vectēvs bija ķiršu koks”, ko latviešu valodā tulkojusi Dace Meiere.

Tretjakova atzīmēja, ka šī ir pirmā reize, kad Baltvilka balvu pasniegs Eiropas valstu rakstniekam un šī darba tulkotājam. Viņa norādīja, ka līdz šim balva tika pasniegta tikai Baltijas jūras reģiona valstu robežās.

Tretjakova vērsa uzmanību, ka pārējos balvas laureātus atklās svinīgā sarīkojuma laikā Baltvilka dzimšanas dienā 24.jūlijā LU Botāniskajā dārzā.

Tretjakova atklāja, ka uz Baltvilka balvu bērnu literatūrā pretendē Inese Paklone, par dzejoļu krājumu “Es picas brālēnu cepu”, Anna Strautniece par grāmatu “Kaķi, kamoli un sapņi”, Aivars Kļavis par triloģijas “Ceļš uz nezināmo zemi” grāmatām, Lilija Berzinska par grāmatu “Skelets skapī” un Juris Zvirgzdiņš par grāmatu “Zvaigžņu tramvajs”.

Savukārt uz Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē Gundega Muzikante, Rūta Briede, Vivianna Maria Stanislavska, Anita Paegle, Anete Melece un Juris Petraškevičs, pauda Tretjakova.

Viņa atzīmēja, ka piekto gadu AS “Latvijas Valsts meži” piešķirs balvu “Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Tretjakova uzsvēra, ka šogad “Jaunaudzes” balvai izvirzīti – Sergejs Timofejevs, Juris Petraškevičs, Ilmārs Ziemanis un Līva Ozola.

Viņa atgādināja, ka 24.jūlijā plkst.11 Botāniskā dārza šķūnī notiks ikgadējie bērnu literatūras lasījumi “Uzplaukst grāmatu puķes”. Lasījumos piedalīsies iepriekšējo gadu laureāti, autori, kā arī tulkotāja Dace Meiere.

Tāpat Tretjakova minēja, ka pie Botāniskā dārza ieejas 24.jūlijā pirms lasījumiem plkst.10.30 notiks rakstnieka Vladimira Novikova izveidotās jubilejas markas apzīmogošana. Jubilejas marku Novikovs veidojis pēc paša zīmēta šarža.

Jāņa Baltvilka balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību un lasīšanas veicināšanu. Darbu vērtēšanas galvenie kritēriji ir teksta un ilustrāciju estētiskā un literārā kvalitāte.

Baltvilka balvas žūriju vada Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, žūrijas komisijā ir Latvijas Mākslas akadēmijas, Rakstniecības un mūzikas muzeja eksperti Aiga Dzalbe un Liega Piešiņa, kā arī mākslinieks un rakstnieks Agris Liepiņš un sabiedrības pārstāvji, kuri ieinteresēti bērnu literatūrā, Nacionālās bibliotēkas speciālo krājumu departamenta direktore Dagnija Baltiņa un radio dīdžejs Toms Grēviņš.

Pievienot komentāru