Par ko cietums draud Ventspils baseinā noslīkušā zēna vecākiem? (VIDEO)

Kadrs no video

Cietumsods par saņemtās naudas kompensācijas nedeklarēšanu draud 2017. gadā Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”. Lai arī vecākus vaino par lielu zaudējumu nodarīšanu valsts ekonomikai, viņi kompensāciju saskaņā ar likumu var deklarēt vēl līdz 2022. gada vasarai.

Deklarāciju var labot vēl gadu, bet jau šobrīd vecākus par miruša bērna kompensācijas neuzrādīšanu grib krimināli sodīt, vēsta raidījums.

“Nekā personīga” atgādina, ka cietušie ar advokātu Olimpiskajam centram piedāvājuši slēgt vienošanos par kompensāciju. Pašvaldība tam piekritusi. Līgums bijis konfidenciāls. Noslīkušā zēna tēvs atzīst, ka vienošanās tika izpildītas un viņu tiesības netika aizskartas.

2018.gada vasarā kompensācija izmaksāta. 2019.gadā vecāki Valsts ieņēmumu dienestam sniedza savas ikgadējās deklarācijas par aizvadīto gadu, bet olimpiskā centra maksājumu tajā nebija uzrādījuši.

Saskaņā ar likumu kriminālprocesa ietvaros slēgtās vienošanās par kompensāciju izmaksu netiek apliktas ne ar kādiem nodokļiem. Turklāt atskaites par saviem ieņēmumiem VID var papildināt vai labot turpmākos trīs gadus.

Šajā gadījumā zēna tēvs un māte labot deklarācijas un tajās norādīt saņemto naudu no Olimpiskā centra var vēl līdz 2022.gada vasarai.

Šī gada martā bojā gājušā zēna vecāki saņēma pavēsti no izmeklētājiem, ka gan tēvs, gan māte ir aizdomās turamie kriminālprocesā. Atklājies, ka vairākkārt izmeklētāji par kompensāciju prasījuši informāciju pašvaldībai, vecākiem nezinot pieprasīti un pētīti viņu banku kontu izraksti.

Izmeklētāji nolēmuši, ka neuzrādītās kompensācijas apjoms pārsniedz 10 000 eiro, tāpēc abiem piemērojams Krimināllikuma 219.pants, kas par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā lielā apmērā var draudēt pat ar cietumsodu.

Kā informē raidījums, abi vecāki dažu dienu laikā atzīti par aizdomās turētajiem. Dažu dienu laikā lieta atradusies prokuratūrā un šobrīd jau ir uzrādīta apsūdzība abiem vecākiem par deklarācijas nepilnību. Viņiem draud atbildība ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem.

Pievienot komentāru