Pārtikas soda – labas zāles. 13 receptes, kas tev noderēs!

Foto – Pixabay

Daudzi kopš bērnības atceras, kā garšo piens ar sodu. Neraugoties uz medikamentu plašo daudzveidību, vēl arvien tas ir pats labākais līdzeklis pret klepu. Pēdējā laikā soda piedzīvo savu otro piedzimšanu. Piemēram, Amerikā to izmanto gandrīz vai visu slimību ārstēšanai.

Pirmoreiz sodas dziednieciskās īpašības aprakstītas jau I gadsimtā pirms Kristus – romiešu ārsta Dioskorīda traktātā Par ārstniecības līdzekļiem. Tolaik sodu ieguva no retiem minerāliem vai sodu saturošos ezeros, tāpēc tā maksāja ļoti dārgi.

Mūsdienās lietotā soda, ko XVIII gadsimtā ieguva mākslīgā ceļā, nebūt nav sliktāka par dabisko. To ar teicamiem panākumiem var lietot pret bronhītu, pankreatītu, gripu, glaukomu un citām kaitēm. Soda palīdz arī pret hipertoniju: pateicoties pastiprinātai šķidruma un sāļu izvadīšanai no organisma, tā pazemina arteriālo spiedienu.

1. Pret alerģijas izraisītām iesnām: glāzē verdoša ūdens izšķīdina pustējkaroti sodas un 1 ml (kubiku) 2% novokaīna šķīduma un 3–5 minūtes ieelpo tvaikus. Inhalāciju atkārto 2–3 reizes dienā, līdz pašsajūta uzlabojas.

2. Pret iesnām: glāzē silta ūdens izšķīdina tējkaroti sāls un šķipsniņu (naža galu) sodas. Šķidrumu ievelk pūslītī vai šļircē un skalo degunu: galvu noliec virs izlietnes uz leju un pa labi, aizspiež ar pirkstu kreiso nāsi, bet labajā ievada šķidrumu (jācenšas, lai tas tur atrastos 5–10 sekundes), pēc tam izšņauc. To pašu atkārto ar kreiso nāsi, tikai tagad galvu noliec uz leju un pa kreisi. Procedūru atkārto 2 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – ne mazāk kā 3 dienas.

3. Pret bronhītu: ņem nepilnu ēdamkaroti anīsa sēklu, tējkaroti medus un naža galu sodas. Sēklas aplej ar glāzi karsta ūdens, vāra 10 minūtes uz lēnas uguns, nedaudz atdzesē, tad izkāš un pievieno medu un sodu. Dzer siltu pa pusglāzei 2 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – 2–3 nedēļas.

4. Pret glaukomu sākumstadijā: sajauc pusglāzi nātru lapu ar tējkaroti maijpuķīšu ziedu (ieteicams ņemt maijā vāktos lakstus). Maisījumu aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 8–9 stundas slēgtā traukā tumšā vietā, tad izkāš un pievieno pustējkaroti sodas. Uzlējumā samitrina sterilu marles salvetīti, lieko mitrumu nospiež un uz 7–10 minūtēm uzliek slimajai acij. Atkārto 3–4 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – 2–3 nedēļas.

5. Pret gripu, ARVI: ēdamkaroti sasmalcinātu eikalipta lapu aplej ar puslitru karsta ūdens, uzkarsē līdz viršanai un 3–4 minūtes vāra uz lēnas uguns. Vārīšanas beigu posmā pievieno pustējkaroti sodas un tējkaroti ķiploku putriņas. Lieto inhalācijām 2–3 reizes dienā. Procedūras ilgums – 7–10 minūtes. Kurss – līdz pašsajūta uzlabojusies.

6. Pret meteorismu, smaguma sajūtu kuņģī: puscitrona sulu izšķīdina glāzē ūdens, pievieno 1/3 tējkarotes sodas un izdzer maziem malkiem. Lieto reizi dienā stundu pēc ēšanas. Ārstēšanās kurss – 2–3 dienas.

Turpinājums – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru