Pēkšņas sirds apstāšanās cēloņus skaidro Hārvarda zinātnieki

Foto – Pixabay

Piecpadsmit darba gadu, ko Hārvarda zinātnieki veltīja, lai noskaidrotu insulta izcelsmes un pēkšņas sirds apstāšanās cēloņus, nav bijusi velti.

Vispusīgi izpētījuši un izanalizējuši problēmu, speciālisti nākuši pie atziņas, ka tieši sāls, precīzāk – pārmērīga tā lietošana, noved pie traģiskām sekām.

Tiesa, joprojām ir mīkla, kā tieši nātrija hlorīds paaugstina asinsspiedienu.

Pats vienkāršākais skaidrojums – kad sāls koncentrācija ir pārāk augsta, nieres nespēj pilnībā visu sāli novirzīt urīnā. Tad arī daļa nonāk asinsvados.

Rezultātā asinīs esošā ūdens daudzums palielinās, vienlaikus palielinās arī asins apjoms un attiecīgi – spiediens.

Jāatgādina, ka pieaugušam cilvēkam jāuzņem ne vairāk kā 6 g sāls dienā.

Turklāt lielu daļu no šā daudzuma satur uzturā lietotie produkti, piemēram, 100 g pīrādziņu ir 2 g sāls, cepumos – 2,3 g, auzu pārslās – 2,4 g, uz grila gatavotā vistā – 3,6 g, bet čipsos – 5,3 grami.

Pievienot komentāru