Rozīnes ar sīpolu sulu un vēl 8 vecmāmiņu receptes pret saaukstēšanos, klepu un angīnu


Piedāvājam deviņas tautas receptes pret saaukstēšanos, iesnām, klepu, kakla sāpēm un angīnu – tik biežiem aukstās sezonas pavadoņiem.

1. Pret saaukstēšanos
Nelielā traukā sajauc 2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas, ēdamkaroti kakao sviesta un sērkociņa galviņas lieluma bišu vaska gabaliņu. Trauku karsē ūdens peldē, līdz maisījums sabiezē. Tad pievieno 20 pilienu salvijas ēteriskās eļļas, noņem no uguns un samaisa. Ar iegūto līdzekli ierīvē kaklu, krūtis un muguru. Uzglabā ciešā stikla trauciņā ledusskapī.

2. Pret saaukstēšanos, kakla slimībām, iesnām
Lieto rozīņu uzlējumu ar sīpolu sulu. 100 g rozīņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes nostādina, tad nokāš, lieko mitrumu nospiež un iemaisa šķidrumā ēdamkaroti sīpolu sulas. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

3. Pret klepu, bronhītu
Pirms gulētiešanas 30 g rozīņu aplej ar aukstu vārītu ūdeni, 45 minūtes nostādina un apēd, uzdzerot karstu pienu.

4. Atklepošanu veicinošs un pretklepus līdzeklis
100 g rozīņu aplej ar glāzi ūdens, 10 minūtes vāra, nedaudz atdzesē un lieto pa 1/3 vai 1/2 glāzes 3–4 reizes dienā.

5. Pret kakla sāpēm
Visiem, kas cieš no hroniska laringīta vai faringīta, sausuma sajūtas kaklā un aizsmakuma, lieti noderēs šādas receptes.
Ēdamkaroti meža zemeņu vai aveņu (var lietot arī saldētas ogas) aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Lieto kakla skalošanai 2–3 reizes dienā.

6. Paprāvu vārītu bieti sarīvē uz smalkās rīves, iegūto masu izspiež caur marli, sulu sadala 3 vienādās daļās. Skalo kaklu 2–3 reizes dienā pēc ēšanas.

7. Pret angīnu
Kaklam pieliek svaigas galviņkāpostu lapas un apsien ar siltu lakatu vai šalli. Lapas maina ik pēc 2 stundām, līdz akūtais iekaisuma process beidzies.

8. Ļoti efektīvs līdzeklis pret angīnu ir egļu sveķi – tie jāpakošļā vairākas reizes dienā.
Pret plaušu karsoni, saaukstēšanos un bronhītu

9. Ķiploku smalki saberž ar sāli, pievieno dzīvnieku izcelsmes taukus (cūku iekštaukus, var izmantot arī speķi vai sviestu). Uz 100 g tauku ņem 5–8 daiviņas ķiploku un nedaudz sāls. Lieto iekšķīgi karstu pa 1–2 tējkarotēm 1–3 reizes dienā. Ar ķiploku eļļu var ierīvēt krūtis, to var izmantot arī kompresēm.

Pievienot komentāru