Šokējoši: Latvijas aprūpes centros paverdzina atkarīgos; lielāko peļņu gūst Krievijas pilsonis

Foto – Pixabay

Saistībā ar iespējamu cilvēktirdzniecību – darba ekspluatāciju palīdzības centros atkarīgiem cilvēkiem “Neatkarība Balt” Kurzemē, Vidzemē un Latgalē, Valsts policija šonedēļ aizturēja organizētu grupu astoņu personu sastāvā, tostarp iespējamo grupas līderi un viņa līdzdalībniekus. Biedrībai bija trīs filiāles dažādās vietās Latvijā, kur no narkotikām un alkohola atkarīgiem cilvēkiem bija piedāvāts saņemt atkarību profilakses programmu, taču tās vietā, reliģijas ideju aizsegā cilvēki tika iesaistīti smagā un ilgstošā piespiedu darbā lauksaimniecībā un mežizstrādē.

Policijas operācijas laikā šā gada 13.jūlijā laikā konstatēts, ka centros uzturējās kopumā 105 cilvēki. Upuri bija izmitināti antisanitārās telpās ar ierobežotām iespējām centrus pamest. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka strādniekiem par darbu neko nemaksāja, taču lielāko daļu nopelnītos līdzekļus savā starpā sadalīja organizētās grupas dalībnieki. Kratīšanu laikā atsavināti vairāk nekā 140 000 eiro un trīs apvidus klases automašīnas.

Iepriekš plānotas operācijas laikā šā gada 13.jūlijā, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Speciālā uzdevuma bataljona likumsargiem saistībā ar iespējamu darba ekspluatāciju palīdzības centros atkarīgiem cilvēkiem “Neatkarība Balt” un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, aizturēja organizētu grupu astoņu personu sastāvā, tostarp grupas līderi un viņa iespējamos līdzdalībniekus.

Kriminālprocesa ietvaros ir iegūta informācija, ka reliģiskās konfesijas aizsegā vairāku gadu garumā personas apvienojoties organizētā grupā ar noteiktu lomu sadali, bija izveidojušas “biedrību” ar filiālēm vairākās vietās Latvijā, kā biedrības mērķi norādot palīdzību personām atbrīvoties no narkotiku un alkohola atkarības. Policijas rīcībā esošā pašreizējā informācija ļauj izvirzīt pieņēmumu, ka slēpjoties zem šī cēlā mērķa, organizētās grupas pārstāvji, izmantojot personu ievainojamību, nostrādināja viņus fiziski smagā un ilgstošā lauku un mežistrādes darbā.

Biedrība visbiežāk šos atkarīgos cilvēkus uzrunāja uz ielām un meklēja caur draudzes locekļiem, daži tur nonāca arī pēc savu tuvinieku ieteikuma. Viņu vidū bija cilvēki ar narkotiku un alkohola atkarībām, ka arī garīgiem traucējumiem. Nonākot biedrības centros, cilvēkiem obligāti bija jāparaksta līgums, kurā tika atrunāta iekšējā kārtība un pienākumi. Personām bija jānodod savi sakaru līdzekļi un personu apliecinošie dokumenti centru vadībai.

Ir aizdomas, ka centros cilvēki atradās stingrā uzraudzībā un viņiem bija stingri noteikts dienas režīms. Kriminālprocesā iegūtā informācija liecina, ka cilvēkiem bija jāstrādā sešas dienas nedēļā no deviņām līdz desmit stundām, un šādi nosacījumi tika pamatoti ar “darba terapiju”. Ja kāds nespēja izpildīt darba normu, tika veiktas profilaktiskas pārrunas un neizdarītais bija jāatstrādā svētdienā saimniecības darbos centrā.

Sākotnēji cilvēkiem bija iespēja sazināties ar saviem tuviniekiem tikai caur centra vadību. Vēlāk atsevišķiem cilvēkiem, kas bija ieguvuši centra vadības uzticību, bija iespēja arī personiski sazināties ar tuviniekiem. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka kvalificēta medicīnas aprūpe centros nebija pieejama, to veica ar pašārstēšanos. Vienīgi smagākajos gadījumos tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Iemītniekiem tika nodrošinātas trīs ēdienreizes dienā, taču to devas, iespējams, neatbilda smagā darba un dzīves apstākļiem. Tāpat iemītniekiem tika nodrošināta gultasvieta un iespēja nomazgāties. No darba brīvajā laikā vajadzēja nodoties lūgšanām. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka par padarīto darbu upuri nekādu atlīdzību nesaņēma, organizatori visu iegūto naudu, atbilstoši iekšējai hierarhijai, sadalīja savā starpā.

Lai slēptu patiesos ieņēmumus, centra vadība un viņiem pietuvinātie cilvēki reģistrējās kā individuālie komersanti, un slēdza līgumus vai mutiskas vienošanās ar zemnieku saimniecībām vai citiem darba devējiem par atsevišķu darbu veikšanu. Daļu samaksas norunāja veikt ar pārskaitījumu, bet daļu – skaidrā naudā. Biedrības kontā tika ieskaitīti tikai tie līdzekļi, kas bija nepieciešami centru formālai uzturēšanai.

Šo centru klientiem bija ierobežotas iespējas pamest savu uzturēšanos vietu. Policijai ir zināmi gadījumi, kad strādniekus, kas bija izbēguši no centriem, noziedzīgās grupas dalībnieki meklēja un centās panākt viņu atgriešanos.

Organizēto grupu vadīja tās līderis – Krievijas valstspiederīgais, kuram ir legāla uzturēšanās atļauja Latvijā. Visus rīkojumus viņš deva personīgi nekur neiesaistoties. Iespējams, līderis arī guva vislielāko peļņu no cilvēku paverdzināšanas. Persona, kura ieņēma līdera “labās rokas” statusu – uzturēja sakarus ar centru vadītājiem un nodeva tiem līdera norādījumus, koordinēja savervēto cilvēku nonākšanu centros. Nākamie pēc statusa bija trīs centru vadītāji, kuri ar palīgiem un brigadieriem (centru iemītniekiem, kuri bija ieguvuši vadības uzticību) organizēja iekšējo kārtību.

Iepriekš minētā biedrība policijas redzeslokā nonāca 2018.gada rudenī. Tika veiktas pārbaudes centros, taču tobrīd neizdevās iegūt pietiekamu pierādījumu kopumu, lai varētu celt apsūdzību. Pēc šīm pārbaudēm centros nedaudz uzlabojās dzīves apstākļi, taču organizētās grupas dalībnieki kļuva daudz piesardzīgāki. Šī izmeklēšana un cita iegūtā informācija bija par pamatu 2020.gadā uzsākt kriminālprocesu un veikt jau plašāku izmeklēšanu par visiem biedrības centriem.

Šā gada 2021.gada 13.jūlijā veicot sankcionētas kratīšanas gan centros, gan iespējamās organizētās grupas dalībnieku dzīvesvietās, tika atsavināti vairāk nekā 140 000 eiro un trīs apvidus automašīnas. Tāpat izņemti datu nesēji un dokumenti, kas varētu saturēt informāciju par noziedzīgi iegūtu līdzekļu apriti un darba ekspluatāciju.
Kratīšanu laikā pie viena no iespējamās organizētās grupas dalībniekiem tika atrasta zaļganbrūnas izcelsmes viela, kas, iespējams, satur narkotikās vielas. Tai nozīmēta ekspertīze.

Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta trešās daļas (par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā) un Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros).

Šobrīd jau trīs aizturētajiem ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, un tiks lemts par apcietinājuma piemērošanu vēl divām personām.

Visiem centra iemītniekiem tika izskaidrota un piedāvāta iespēja saņemt valsts nodrošinātu palīdzību.

Valsts policija pieļauj, ka šī noziedzīgā darbība iespējams ir notikusi ilgstošā laika periodā un, iespējams, ir vēl cietušas personas, par kurām policijai šobrīd nav informācijas. Tāpēc Valsts policija aicina atsaukties arī citas personas, kuras, iespējams, cietušas no minētās organizētās grupas dalībnieku rīcības! Sazināties ar policiju iespējams rakstot e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālruņa numuru 110!

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pievienot komentāru