“Tas ir pilnīgi aplami!” Hosams Abu Meri par maskām un stereotipiem

Foto – Facebook, privātais arhīvs

No šodienas mums visiem daudz plašāk jāizmanto sejas maskas – visur, kur nav iespējams distancēties. Vienlaikus sociālajos tīklos redzu daudz ierakstu no cilvēkiem, kuri kategoriski paziņo, ka to ignorēs un sejas masku nevilks nekad un ne pie kādiem apstākļiem un ka vispār tās esot kaitīgas veselībai… Tas ir pilnīgi aplami! Facebook raksta populārais ārsts Hosams Abu Meri.

Piekrītu, ka nav patīkama sajūta nēsāt masku, cilvēki pie tā nav pieraduši, tāpēc tas ir grūtāk. Bet, mīļie Latvijas iedzīvotāji, ķirurgi un arī citi ārsti lieto maskas jau sen un daudzu stundu garumā katru dienu. Es pats, kopš sākās Covid-19 pandēmija, izmantoju masku no darba dienas rīta līdz vakaram, un tas nav izraisījusi nekādas problēmas ar veselību.

Es neuzskatu, ka cilvēkam varētu būt tiešām nopietnas grūtības lietot masku pusstundu, varbūt stundu dienā, kamēr viņš ir transportā vai veikalā. Ķirurgi maskas lieto gadu gadiem un ik dienu daudzu stundu garumā, jo citādi nemaz nevar stāties pie operāciju galda. Visi masku skeptiķi, padomājiet, vai tiešām jūs gribētu, lai jūs operē ķirurgs bez maskas?

Protams, izmantojot maskas, mēs netiekam pasargāti par 100%. Tomēr, ja visi apkārt tās izmantos, vīrusa izplatīšanās risks būs minimāls.

Zinu, daudzi domā, ka viņi ir stipri, jauni un ka imunitāte ir tik laba, ka viņi nesaslims. Tas ir iespējams. Tomēr mēs ikviens, pat nenojaušot, varam šo vīrusu pārnest savām mammām, tēviem, vevecākiem, kolēģiem vai draugiem. Un ja nu viņiem ir kādas kaites, par ko viņi pat nenojauš?

Saslimstot ar Covid-19, šiem cilvēkiem tas var beigties ļoti, ļoti slikti.

Viena no problēmām ar Covid-19 ir, ka tas nav sezonāls un ir krietni lipīgāks nekā daudzi citi vīrusi. Tāpēc rudenī un ziemā, kad parasti parādās citas elpceļu vīrusu infekcijas, nemaz nerunājot par gripu, risks saslimt ir daudz lielāks.

Nedod dievs, ja vienlaikus ar kādu no tradicionālajiem vīrusiem vai gripu cilvēks inficējas ar Covid-19, jo tad tas tiešām var novest pie ļoti bēdīga iznākuma. Jā, maskas aizsargā mūs un apkārtējos arī no šiem citiem vīrusiem, kas tradicionāli cirkulē rudenī un ziemā. Protams, mēs visi domājam, ka ar mums tas nenotiks – es nesaslimšu, es esmu stiprs. Tam var ticēt, var neticēt, bet es nedomāju, ka kāds no mums gribētu zaudēt savu tuvinieku, vecākus vai vecvecākus.

Es kā ārsts un mani kolēģi mediķi, mēs maskas lietojam, lai sargātu ne tikai sevi, bet arī jūs – sabiedrību kopumā. Aicinu patiešām visiem solidarizēties – vietās, kur nevar distancēties, lietosim maskas, sargāsim viens otru un turpināsim dzīvot – gan strādājot darbā, gan ejot skolās. Ja kopīgiem spēkiem šo vīrusu neapturēsim, tas var ļoti smagi ietekmēt mūsu ikdienu, mūsu ienākumus, to mūsu ierasto dzīvi, kas mums tik ļoti patīk.

Līdz brīdim, kad tiksim pie vakcīnas, visticamāk paies mēneši, iespējams, gads vai pat vairāk. Tāpēc vienīgais risinājums patlaban ir cienīt, sargāt un atbalstīt vienam otru. Es pieņemu, ka daži ar pretēju viedokli komentēs šo manu ierakstu, – mums katram ir tiesības uz savu skatījumu, bet, lūdzu, bez aizvainojumiem un ar cieņu pret līdzcilvēkiem!

Pievienot komentāru