Uztura speciāliste: Svaigi spiestas sulas ir labas, bet nevajag pārspīlēt!

Foto – Pixabay

Kaut arī svaigi spiestās augļu un dārzeņu sulas ir lielisks šķidruma, enerģijas, vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un citu bioloģiski aktīvo vielu avots, pārspīlēt ar sulu lietošanu nevajadzētu.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāja un uztura speciāliste Eva Kataja stāsta, kāpēc būtu vērts svaigi spiestās sulas ikdienā dzert, kam tās dos labumu veselībai, bet kam – kaitēs.

Svaigi spiestās augļu un dārzeņu sulas ieteicamas fiziski aktīviem cilvēkiem, kam ir nepieciešama ātra enerģijas atgūšana, un tiem, kuri ikdienā nespēj uzņemt rekomendētos 400 līdz 500 gramus dārzeņu un augļu. Taču jāatceras, ka, izspiežot sulu, lielākā daļa dārzeņa vai augļa šķiedrvielu, kas palīdz uzturēt veselu zarnu traktu un normalizē cukura līmeni asinīs, paliek sulu spiedes atkritumu tvertnē. Turklāt svaigi spiestās sulas, līdzīgi kā saldinātie dzērieni, ir “ar bagātīgu cukura daudzumu, tāpēc dzert svaigi spiestās sulas, ja jūs nevēlaties uzņemt lieku cukura daudzumu un lieku enerģiju, ikdienā nevajadzētu”, skaidro uztura speciāliste.

Svaigi spiestās augļu sulas “nebūtu ieteicamas cilvēkiem ar lieko svaru, jo, ja tās svaru nepalielinās, tās noteikti traucēs svaru samazināt. Svaigi spiestās sulas, ja vien tās nenāk no zaļajiem lapu dārzeņiem, nebūtu ieteicamas visiem tiem, kuriem ir cukura vielmaiņas traucējumi, insulīna rezistence, diabēts, gestācijas diabēts, jo šiem pacientiem sulas nāks nevis veselībai par labu, bet drīzāk kaitēs.”

Arī tad, ja tiek lietoti kādi medikamenti, jāpārliecinās zāļu instrukcijā, vai izvēlētā svaigi spiestā sula neietekmē medikamenta darbības mehānismu.

Būtu vērts atcerēties, ka lielākā uzturvielu koncentrācija ir tieši dārzeņu un augļu mizā un sēklās, un mīkstumā, tā ka izspiestajā sulā tiks vien neliela šo uzturvielu deva.

“Turklāt zinātnieki ir pētījuši, ka svaigi spiestas sulas glāze sniedz mazāku sāta sajūtu nekā apēsts auglis vai dārzenis,” atklāj Eva Kataja. “Ikdienā es visiem ieteiktu lietot veselus augļus un dārzeņus un neaizrauties ar kādām īpašām sulu kūrēm!”

Pievienot komentāru