Ziemassvētku kēkss ar vaniļas smaržu. Vācu variants

Sastāvdaļas

170 g rozīņu
20 g gaišā ruma
20 g karsta ūdens
3 olas
1 paciņa vaniļas
40 g medus
130 g cukātu
540 g miltu
150 g cukura
5 g aktīva sausā rauga
2 g sāls
6 g citrona miziņu
250 g sasildīta sviesta
1 ēdamkarote kausēta sviesta
1 ēdamkarote atdzesēta sviesta

Pagatavošana

Pārlej rozīnes ar ruma un ūdens maisījumu (2 ēdamkarotes silta ūdens).

Sablendē miltus, raugu, cukuru, sāli, citrona miziņas un vaniļu. Var izmantot vaniļas stienīti: cepums izdosies vēl aromātiskāks!

Atsevišķi sakuļ olas ar siltu ūdeni un medu.

Sajauc sausās sastāvdaļas ar olu masu, izmantojot blenderi. Mīklai jābūt viendabīgai!

Nesteidzīgi pievieno sasildītu sviestu – pa vienai karotītei un nepārtraucot maisīšanu.

Uzbriedinātās rozīnes sajauc ar cukātiem un kausēto sviestu, gatavo maisījumu pievieno mīklai.

Pārliec mīklu lielā bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi. Mīkla celsies 15 stundas, un tās apjomam jāpalielinās divkārt – tas jāņem vērā, izvēloties trauku.

Gatavo mīklu viegli apkaisa ar miltiem un izveido bumbu, kuru ievieto cepšanas formā.

Pārsedz mīklu ar mitru virtuves dvieli un atstāj vēl uz 4-5 stundām siltā istabā, kurā nav caurvēja.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

Mīklas augšpusē izdara iegriezumu krusta formā, un padziļinājumā ievieto auksta sviesta gabaliņu.

Kēksa gatavību pārbauda ar sērkociņu: tam jāiznāk no mīklas mazliet miklai, bet nekādā gadījumā ne slapjam.

Izņem gatavo kēksu no krāsns un ļauj atdzist. Var rotāt ar žāvētiem augļiem vai pārliet ar biezu glazūru.

Pievienot komentāru