Aptieka virtuvē: 12 garšvielas un garšaugi, kas efektīvi palīdz pret slimībām

Kopš neatminamiem laikiem cilvēki ir izmantojuši garšvielas, lai uzlabotu pārtikas garšu. Bet, izrādās, dažas no tā spēj efektīvi tikt galā ar dažādām slimībām!

Šeit ir 12 garšaugi un garšvielas, kam piemīt pilnīgi unikālas īpašības, tostarp samazināt sirdslēkmes un pat vēža attīstības risku. Pluss bonuss beigās!

Šīm garšvielām vienkārši ir jābūt jūsu virtuvē!

1. Ingvers

Ingvers ir ļoti noderīgs pret sliktu dūšu un vemšanu (arī grūtniecības laikā), un tas var mazināt grēmas un vēdera uzpūšanos. Tas satur arī pretiekaisuma līdzekli, ko sauc džindzerolu, kas samazina sāpes un uzlabo locītavu darbību artrīta gadījumā.

2. Lauru lapas

Šī kaltētā garšviela labvēlīgi ietekmē gremošanu un sirdsdarbību. Turklāt lauru lapas izmanto, lai ārstētu artrītu un ādas slimības. Tās ēteriskās eļļas tiek izmantotas inhalācijām elpceļu un sinusīta slimību gadījumā.

3. Čili

Aktīvā viela kapsaicīns samazina ādas un resnās zarnas vēža risku. Čili arī samazina apetīti un palielina tauku dedzināšanu.

4. Rozmarīns

Šim augam piemīt pretiekaisuma iedarbība, tas uzlabo imūnsistēmas darbību un asinsriti, kā arī samazina astmas lēkmju smagumu. Šajā augā esošās vielas nomāc alerģiskas reakcijas un deguna nosprostojumu. Turklāt rozmarīns tiek aktīvi izmantots aromterapijā, lai uzlabotu atmiņu un uzmanību.

5. Mārrutki

Šī auga sakne pastiprina gremošanas dziedzeru sekrēciju. Pateicoties izteiktai diurētiskai darbībai, to lieto arī urīnceļu sistēmas iekaisuma ārstēšanai. Svaigu mārrutku izmanto apsaldējumu, reimatisma un sejas neiralģijas ārstēšanā.

6. Baziliks

Šis augs aktivizē imunitāti, palielinot leikocītu skaitu asinīs. Baziliks pazemina cukura līmeni asinīs, palīdz trauksmes un depresijas ārstēšanā.

7. Piparmētra

Augs ar izteiktu mentola aromātu ir lielisks C un A vitamīna avots, kā arī palīdz dispepsijas un kairinātu zarnu sindroma gadījumā.

8. Safrāns

Šī garšviela veicina serotonīna ražošanu, tāpēc tas ir ļoti noderīgs depresijai. Safrāns arī efektīvi novērš premenstruālā sindroma (PMS) simptomus, uzlabo sejas ādu, attīra nieres un aknas, veicina asins sašķidrināšanos.

9. Kanēlis

Tikai 1/2 tējkarotes šīs garšvielas katru dienu samazina cukura līmeni asinīs, “slikto” holesterīnu un triglicerīdus cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu. Turklāt tas pilnīgi samazina iekaisumu. Košļājamā gumija ar kanēļa smaržu uzlabo koncentrēšanos un atmiņu.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru