Ar Čakšas bijušo vīru saistīta firma no veselības budžeta saņēmusi teju miljonu

Foto – LETA

Ar šo gadu veselības aprūpē bija paredzēts ieviest divus pakalpojumu grozus – vienu tiem, kas maksā nodokļus, otru – nemaksātājiem.

Kā vēsta raidījums “Nekā Personīga”, lai iedzīvotājus pareizi sašķirotu, vajadzēja izveidot sistēmu, kam valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra divus miljonus eiro.

Jaunā veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) šonedēļ paziņoja, ka ap 600 000 eiro no šīs naudas, iespējams, iztērēti negodīgi. Naudu saņēma veselības ministres Andas Čakšas bijušā dzīvesbiedra uzņēmums.

Pagājušā gada pēdējās dienās Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests iegādājās programmatūru “Owitech” un konsultācijas tās ieviešanai. Kopējā summa – 480 000 eiro.

Programmu “Owitech” ražo Latvijas uzņēmums “Analytica”. Tā pasargā datorsistēmas no kiberuzbrukumiem. Programmu var nopirkt no citām firmām, bet uzstādīšanu un apkalpošanu piedāvā tikai pati “Analytica”.

Saņēmusi sūdzības no nozares pārstāvjiem, jaunā veselības ministre uzdeva sākt pārbaudi ministrijas un veselības dienesta darījumiem. Šonedēļ viņa paziņoja, ka aizdomīgi ir ap 600 000 eiro pasūtījumi. No tiem par pusi jau samaksāts.

Ministrijas piesaistītie eksperti uzskata, ka nav piegādātas iepirkumā prasītās licences. Viņiem ir aizdomas, ka daļa no nopirktās programmatūras nemaz neeksistē, bet citā daļā patiesībā pārdota citas firmas programma, kas tirgū ir krietni lētāka.

Savukārt bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) norāda: “Manā skatījumā šis ir liels šovs un diezgan bezatbildīgs. Ņemot vērā, ka paziņojums par to, ka politiski var ietekmēt elektronisko iepirkumu sistēmu, tas vien liek domāt par neprofesionalitāti šāda paziņojuma veikšanā.”

“Analytica” lielāko īpašnieku Juri Pūci un Andu Čakšu savulaik vienojusi laulība. Pūce pēdējos gados ministrijā bijis biežs viesis, tomēr Čakša neesot informēta par darījumiem ar bijušo vīru.

Veselības ministrija ”Analytica” produktus un pakalpojumus aktīvāk sāka pirkt pēc Čakšas stāšanās amatā – 2017. gada nogalē, kad firmu piesaistīja e-veselības kļūdu labošanai.

Pievienot komentāru