Kā pašam pagatavot aktivēto ogli? Ārstnieciskā iedarbība atkarīga no koksnes!

Melnā daktera vērtīgās īpašības atkarīgas no tā, kādam kokam tās pieder. Pašas veselīgākās ir bērza un dižskābarža ogles. Tālāk vērtības samazinošā secībā seko priede, liepa, ozols, egle, apse, alksnis, papele.

Sadzīvē ērtības labad vienmēr var izmantot aptiekā nopērkamās karbolēna (aktivētās ogles) tabletes, taču, ja ārstēšanai nepieciešams liels daudzums sorbentvielu, aktivēto ogli labāk pagatavot pašiem.

Prasme pagatavot šādu unikālu ārstniecības līdzekli lieti noderēs, ja kaite būs uzbrukusi vietā, kur tuvumā nav ne aptiekas, ne ārsta.

To gatavo šādi:

* vispirms pagalēm vai sprunguļiem noņem mizu. tad visus vienlaikus ieliek ugunskurā un sadedzina, līdz vairs nešaudās neviena liesmas mēlīte, bet jūtams tikai no ogļu kaudzītes nākošs karstums (līdzīgi kā šašliku cepšanai paredzētajā mangalā).

Pēc tam no kaudzītes izlasa aptuveni dzēšgumijas lieluma (vai pat mazākas) oglītes, ieliek māla vai kādā citā traukā, uzliek cieši piegulošu vāciņu un ļauj tām apdzist un atdzist. Tad oglītes izņem, nopūš sīkos putekļus un saberž piestiņā sīkos graudiņos.

Vēloties iegūt kvalitatīvāku aktivēto ogli, pirms karstās oglītes ievieto traukā, tā vispirms jāieliek caurdurī vai metāla sietiņā un 5–10 minūtes jāpatur vāroša ūdens tvaikos.

Ogles iegūšanai ieteicams izmantot tikai to koku malku, kas nav vecāki par 50 gadiem.
Pret saindēšanos ar bojātiem piena produktiem (krējumu, jogurtu, sviestu), kā arī bojātu (saskābušu) zupu vai dārzeņiem: 1/4 tējkarotes ogles iemaisa 1/4 glāzes ūdens un dzer 3–4 reizes dienā stundu pirms ēšanas.

Pret podagru slimības saasināšanās gadījumā: tējkaroti sasmalcinātas ogles izmaisa 1/4 glāzes ūdens un lieto 2 reizes dienā stundu pirms ēšanas. Ogle uzsūc sevī urīnskābi, kura izraisa sāļu nogulsnēšanos un veicina iekaisuma procesu attīstību.

Dažādi lietošanas veidi un gadījumi – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru