Kas notiks ar organismu, ja katru dienu ēdīsi žāvētus augļus. + Receptes

Foto – Pixabay

Lai arī žāvētie augļi nav tik sulīgi kā svaigie un arī to izskats acis īpaši nepriecē, tiem ir būtiska priekšrocība – gada tumšajos un aukstajos mēnešos, kad svaigajos analogos vērtīgās vielas pamazām samazinās, žāvētajos ābolos, bumbieros, plūmēs, aprikozēs, rozīnēs un vīģēs visi vitamīni un mikroelementi ir pilnā komplektā.

Žāvētās aprikozes vērtīgas asinsvadiem
Žāvētajās aprikozēs ir ļoti daudz organisko skābju, vitamīnu, karotīna, fosfora, kalcija un dzelzs, taču pati galvenā to priekšrocība ir bagātais kālija saturs. Tāpēc žāvētās aprikozes veselīgi ēst sirds-asinsvadu sistēmas un nieru slimību profilaksei, kā arī hipertonijas un mazasinības ārstēšanai.

Vēl žāvētās aprikozes uzlabo atmiņu, paaugstina darbspējas, pozitīvi iedarbojas uz galvas smadzeņu asinsvadiem. Izmērcētā veidā tās teicami attīra zarnu traktu, bet bieziem novārījumiem, uzlējumiem un biezeņiem ir prettūskas un urīndzenoša iedarbība.

Rozīnes labam garastāvoklim
Jau tālā senatnē cilvēki bija ievērojuši – regulāri uzturā lietojot žāvētas vīnogas (rozīnes), tās labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, nomāc dusmas un uzlabo garastāvokli, stiprina sirdi un stimulē aknu darbību.

Rozīnes ir teicams glikozes un dzelzs avots, ko organisms viegli uzsūc un kas uzlabo asins ķīmisko sastāvu. Rozīnes no tumšajām un saldajām vīnogu šķirnēm tonizējoši iedarbojas uz sirdi.

Šim nolūkam tās ieteicamāk ēst kopā ar mandelēm, pistācijām un citiem riekstiem (pa 100 g rozīņu un 50 g riekstiņu dienā). Šāds maisījums īpaši veselīgs pusaudžiem, kā arī tiem, kam ir aktīva intelektuālā slodze.
Gaišās rozīnes attīra zarnu traktu un ir lielisks dabisks vēdera izeju mīkstinošs līdzeklis.

Žāvētās plūmes stiprina pat kaulus
Bez vitamīniem, olbaltumiem, ogļhidrātiem un organiskajām skābēm žāvētās plūmes ir bagātas ar kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, varu, mangānu, cinku, hromu, jodu, fluoru – īsāk sakot, nevis auglis, bet īsta Mendeļejeva ķīmisko elementu tabula. Ja plūmes ir pareizi izžāvētas, tās ilgi saglabā šīs vērtīgās vielas.

Žāvētās plūmes paaugstina hemoglobīna līmeni, neļaujot attīstīties mazasinībai, būtiski uzlabo ar aterosklerozi, holecistītu, hipertoniju un nieru kaitēm sirgstošu cilvēku pašsajūtu. Žāvēto plūmju uzlējumu izmanto kā vieglu vēdera izeju mīkstinošu, žulti dzenošu un organismu nostiprinošu līdzekli: sauju plūmju rūpīgi nomazgā tekošā ūdenī, aplej ar glāzi silta ūdens, 3–4 stundas nostādina, 20–30 minūtes pirms ēšanas apēd 3–4 plūmes, uzdzerot uzlējumu.

Jaunākie zinātnieku pētījumi pierādījuši, ka žāvētās plūmes ir bagātas ar vielām, kas pastiprina kaulu būvniecības procesus. Tādēļ, lai saglabātu kaulus stiprus, žāvētās plūmes uzturā lietojamas regulāri. Sevišķi to vajadzētu darīt gados vecākiem cilvēkiem.

Vīģes ar pienu
Žāvētajās vīģēs ir daudz kaloriju, jo tajās ir 77% cukuru. Tās lieto pret mazasinību, vielmaiņas traucējumu noregulēšanai, paaugstinātas ķermeņa temperatūras pazemināšanai, kā vēdera izeju mīkstinošu līdzekli hroniska aizcietējuma gadījumā. Vīģes ir vērtīgas arī pret sirds-asinsvadu sistēmas slimībām, īpaši dažādu veidu aritmiju, hipertoniju, tromboflebītu.

Tās noteikti vajadzētu iekļaut ikdienas ēdienkartē gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir novājināta veselība, jo šie žāvētie augļi uzlabo gremošanu un atjauno spēkus gan pēc slimības, gan vecumā.
Vīģu dziednieciskais efekts krasi pieaug, ja tās aplej nevis ar verdošu ūdeni, bet karstu pienu (4–5 augļus uz glāzi piena). Lieto siltu reizi dienā pusstundu pirms ēšanas.

Dateles desertā
Dateles ir ļoti barojošas, tās ātri atjauno spēkus pārpūles un fiziska noguruma reizēs. Savukārt dateļu novārījums ar rīsiem ir lielisks līdzeklis pret distrofiju: 5 rūpīgi nomazgātus augļus aplej ar glāzi ūdens, 15 minūtes vāra, tad atdzesē, izņem kauliņus, izberž caur sietiņu un aplej ar novārījumu. Iegūto dateļu masu sajauc ar glāzi vārītu rīsu un ēd desertā.

Pret sejas nerva paralīzi palīdz dateļu novārījums: rūpīgi nomazgā 5–6 augļus, aplej ar glāzi ūdens, 15 minūtes vāra, tad atdzesē un dzer pa pusglāzei 2 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

Uzmanību! Nedrīkst aizmirst, ka dateles ir smaga barība, tās ilgi tiek sagremotas, tāpēc cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem nav ieteicams ēst pārāk daudz dateļu.

Pievienot komentāru