Ko patiesībā nozīmē vārdi “paliksim draugi” pēc brutālas šķiršanās?

Droši vien katrs no mums ir dzirdējis no bijušā/bijušās teikumu “mēs paliksim draugi” pēc diezgan brutālas šķiršanās. Un mēs visi domājām, ko tas īsti nozīmē? Vai tā ir draudzība vai vienkārši “ļaunuma neturēšana” vienam uz otru? Acīmredzot arī psihologi par to domājuši un nonākuši pie diezgan šokējošiem secinājumiem.

Nesenā pētījumā Oklendas universitātes zinātnieki atrada tiešu saikni starp tādām rakstura iezīmēm kā narcisms un psihopātija un cilvēka vēlmi pilnībā nesaraut iepriekšējās attiecības.

Citiem vārdiem, cilvēki, kuri paliek draugi ar saviem bijušajiem bieži vien var būt narcistiskas personas ar psihopāta iezīmēm.

Kāpēc? Parasti šādus cilvēkus vada praktiski vai seksuāli apsvērumi. Proti, viņi grib “palikt draugi” ne tāpēc, ka patiesi uztraucas par savu bijušo partneri, bet tāpēc, ka vēlas izmantot šo cilvēku savtīgos nolūkos vai manipulēt ar viņiem.

“Šāda draudzība pēc attiecību pārtraukšanas paliek nemainīga tādā mērā, kādā tā ļauj turpināt vēlamo resursu apmaiņu,” teikts pētījumā.

Narciss, piemēram, ķeras pie iepriekšējām attiecībām, jo ienīst, ka ir pamests vai kaut ko zaudējis. Saglabājot cilvēku savā tuvumā, viņi jūtas kā “uzvarējuši”.

Un narcistiskas personības un psihopāti nedomā, ka viņu bijušais/bijusīs var būt kopā ar citu cilvēku vai ka viņš atgūs pilnīgu kontroli pār savu dzīvi. Rezultātā šādi cilvēki saglabā attiecības ar bijušajiem, lai varētu manipulēt ar viņiem vai viņus kontrolēt.

Tāpēc daudzi psihologi iesaka pēc šķiršanās pārtraukt visas attiecības ar bijušajiem. Palikt draugiem nav laba ideja, jums ir labāk bez viņiem. Saudzējiet savu garīgo veselību!

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

TESTS. Izvēlies sirsniņu un uzzini, kādas attiecības tev vajadzīgas!

Nekādas saderības! Ar kuru horoskopa zīmi tev attiecības veidot visgrūtāk?

Piesargies! Ja izjuks attiecības ar šīm 4 zodiaka zīmēm, viņus aizmirst būs neiespējami

Pievienot komentāru