Mūžībā 77 gadu vecumā aizgājusi sabiedriskā darbiniece Vaira Paegle

Foto – www.latviesi.com

Aizsaulē 14. jūnijā aizgājusi bijusī Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja, ilggadīga trimdas sabiedriskā darbiniece un politiķe Vaira Paegle, vēsta vietnē www.latviesi.com.

V. Paegle ir dzimusi 1942. gada 6. jūlijā Rīgā, bet kara beigās kopā ar ģimeni emigrējusi sākumā uz Vāciju, pēc tam uz ASV. Emigrācijā aktīvi piedalījusies latviešusabiedriskajā dzīvē, bijusi Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja. Latviešu studenšu korporācijas Imeria biedre.

Pēc atgriešanās Latvijā iesaistījās politikā, 1998. gadā būdama viena no Tautas partijasdibinātājām. Bijusi 7. Saeimas, 8. Saeimas un 9. Saeimas deputāte, pēdējos divos parlamentos gan nav tikusi ievēlēta.

Viņai ir piešķirta “Daugavas Vanagu” zelta nozīme, ģenerāļa, prof. Sniķera piemiņas medaļa par nopelniem valsts labā, LR Ministru prezidenta Atzinības raksts, Aizsardzības ministra medaļa, kā arī atzinības raksti no ASV Kongresa delegācijas NATO asamblejā, Konektikutas štata gubernatora un galvenā prokurora, ASV Zemkopības departamenta un Kuveitas.

Rosīgi sekojot notikumiem Latvijā, vēl pērn maijā Vaira Paegle atsūtīja “LA” viedokli par toreiz aktuālo LELB likumprojektu, kurā mudināja deputātus beigt praksi ar likumiem dalīt latviešu tautu divās daļās.

2018. gada beigās ASV grāmatnīcās nonāca Vairas Paegles piecu gadu laikā tapusī grāmata “Brīvības ērkšķi. Trimdinieka atgriešanās Latvijā”.

Autore cerēja, ka tā kādreiz varētu iznākt arī latviešu valodā, bet angliski to rakstījusi tāpēc, ka tā paredzēta tai trimdas pēcteču paaudzei, kura vairs nerunā latviski.

“Vaira tiks kremēta un urnu glabāsim Latviešu Brāļu Kapos Katskiļos (Ņujorkas Štatā, ASV), vēsta meita Laila.

Pievienot komentāru