Īstā ungāru gulašzupa un vēl piecas lieliskas zupu receptes!

Foto – Pixabay

Vistas biezeņzupa

Nepieciešams: 1 l vistas buljona, 1,5 ēdamkarotes miltu, 2 sīki sakapāti sīpoli, ēdamkarote sviesta, 2 tomāti, 4 ēdamkarotes rīvēta siera, 2 burkāni, 2 olas, 0,7 l piena, sāls un pipari

Vistas buljonā vāra burkānus, tomātus un sīpolus. Kad tie gatavi, izņem un noliek malā. Pagatavo balto mērci, izkausētam sviestam pievienojot miltus. Visu laiku maisot, pakāpeniski pievieno pienu.

Dārzeņus izberž caur sietu, karstiem, nepārtraukti maisot, pievieno pāris olu dzeltenumu. Maisījumu, nemitīgi maisot, iejauc zupā. Pasniedz ar smalki sagrieztiem maurlokiem (var lietot arī kinzu) un svaigu franču maizi.

Ķirbja biezzupa ar sieru
Ķirbi sagriež palielos gabalos, pievieno sarīvētu svaigu burkānu, sagrieztu sīpolu vai puravu. Pārlej ar ūdeni (lai dārzeņi būtu apņemti) un pievieno buljona kubiciņu. Vāra, līdz dārzeņi mīksti, tad sasmalcina blenderī, liek atpakaļ uz mazas uguns. Pievieno kausēto sieru vai sarīvētu sieru, var pievienot nedaudz tomātu mērces.

Zupa aukstam laikam
Nepieciešams: puse sarkanas un dzeltenas paprikas, 2 palieli tomāti, tase sakapātu valriekstu, tase rīsu, kūpinātas vistas stilbiņš (var būt arī cepts/vārīts), vistas buljons, garšvielas: ķiploks, čili, baziliks.

Izvāra vistas buljonu (no kubiciņa vai gaļas), pa to laiku uz pannas apcep kubiciņos sagrieztu papriku un sagrieztus tomātus. Buljonā ieber rīsus (tik daudz, cik biezu zupu vēlas), pavāra 10 minūtes. Pievieno valriekstus, apceptos piparus, tomātus un sīkāk sagrieztu vistiņu. Vāra vēl 10 minūtes. Pieliek garšvielas, kādas vien tīk, nedaudz pavāra un sniedz galdā.

Kūpināta vista piešķir zupai pikantu garšu. Ne visiem tā patīk, tāpēc to var aizvietot ar ceptu vai vārītu vistu.

Žāvētu ribiņu zupa
Ņem žāvētas ribiņas, melnos un smaržīgos piparus, lauru lapas, uzvāra, noņem putas. Pa to laiku uz pannas apcep sīpolus un burkānus, pievieno zupai. Pieber šķeltos zirņus. Kad zirņi pusmīksti, izņem ribiņas un pievieno kartupeļus. Pēc tam atdala gaļu no kauliem, sasmalcina gabaliņos un atkal pievieno zupai. Turpina vārīt, līdz zirņi un kartupeļi mīksti. Pēdējās minūtēs pieber sāli, pieliek pētersīļus, dilles un smalkos gabaliņos sagrieztu papriku.

Ungāru gulašzupa
Proporcijas nav sevišķi svarīgas: ņem liellopa gaļu, sagriež kubiciņos, ātri apcep, noliek malā. Cepšanai ieteicams lietot olīveļļu. Turpat apcep vienu vai divus sagrieztus burkānus, selerijas sakni, strēmelēs sagrieztus sīpolus. Kad viss mīksts, noņem pannu no uguns un eļļā iemaisa ēdamkaroti sarkanās paprikas pulvera. (Nevajag cept pēc paprikas piemaisīšanas, jo tā samaitās garšu!) Īstam gulašam ir klāt daudz paprikas, bet tikpat kā nav citu garšvielu.

Tad liek katlā kubiciņos sagrieztus kartupeļus, gaļu un saknes, pielej ūdeni un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Ja vēlas, var pielikt buljona kubiciņu, ja grib – pievienot sarkanvīna mēriņu. Īpaši asas garšas cienītājiem ieteicams pielikt vienu vai divus svaigos čili. Ja ir dūša nogaršot un vēl šķiet par maz asuma, var piešaut sāli un melnos piparus. Ēd ar maizi.

Puravu zupa
Nepieciešams: 60 g puravu, 60 g kartupeļu 10 g sviesta, 50 g liesa piena, 5 g miltu, kaulu buljons, pētersīļu zaļumi
Kartupeļus novāra izkāstā buljonā vai ūdenī, pievieno nomazgātus un sasmalcinātus puravus un vāra līdz gatavībai. Miltus sviestā viegli apbrūnina, pielej nedaudz buljona, maisot uzkarsē līdz viršanai un pievieno pārējam buljonam. Nepārtraukti maisot, vāra 8–10 minūtes, pielej pienu, vēl mirklīti pavāra, tad noņem no uguns un pievieno sasmalcinātus pētersīļus.

COMMENTS

Pievienot komentāru