Deformēts īkšķis, sāpīgi kauliņi, plakanā pēda. Kā rodas, ko darīt?

Foto – Pixabay

Kājas īkšķa deformācija, apaļie sāpīgie kauliņi, plakanā pēda – visi šie balsta–kustību aparāta traucējumi sagandē dzīvi ne vienam vien cilvēkam. Kā šim izplatītajām kaitēm pretoties?

Slimības autogrāfs
Vai esat kādreiz pievērsuši uzmanību tam, kā nodilst apavu papēži? Parasti tie ir nošķiebti uz vienu vai otru pusi. Tas nozīmē – lai saglabātu līdzsvaru, ejot kāja tiek likta nevis uz visu pēdu, bet tikai kādu tās daļu, tādējādi palielinot uz to gulstošo ķermeņa svaru.

Vienlaikus ar smaguma centra nobīdi ejot mainās arī kaulu savstarpējais novietojums, veidojas locītavu deformācija un osteoartroze. Tas noved pie pēdas saplacināšanas, tiek traucētas tās amortizējošās īpašības un veicināta plakanās pēdas veidošanās.

Papētiet savas pēdas smiltīs vai arī apziediet pēdapakšu ar taukainu krēmu un uzkāpiet baltai papīra lapai. Ja nospiedums vidusdaļā starp papēdi un pirkstu spilventiņiem ir lielāks par pēdas platuma trešdaļu (bet visbiežāk – visu tā laukumu), jums ir plakanā pēda.

Pēda zaudē vienu no savām galvenajām funkcijām – atsperību, jo muskuļi, saites un cīpslas, kas uztur velves formu un kaulus, noslīd un viss pēdapakšas laukums saskaras ar grīdu.

Par ilgstošas mehāniskas iedarbības rezultātu uz atsevišķām pēdas apakšdaļas vietām kļūst sacietējumi.

Atbildot uz regulāro kairinājumu, sacietējušās ādas šūnas sāk straujāk vairoties, āda kļūst arvien raupjāka, un parādās tulznas.

Saišu izstiepums un nobīdīto kaulu spiediens izraisa smeldzošas sāpes kājā un pat jostasvietā, rada tūsku un pastiprinātu svīšanu. Cilvēki, kam ir plakanā pēda, staigā izplestām kājām, izvērstām pēdām un vēcinot rokas. Viņiem ātrāk novalkājas uz iekšu vērstā apavu pazoles un papēža daļa.

Ir pierādīts, ka kauliņu veidošanās pamatā var būt arī iedzimtība, kas lielākoties skar sievietes. Taču slimības attīstībā nozīme ir arī tādiem faktoriem kā šauri apavi, augsti papēži, ilgstošas statiskas slodzes cilvēkiem, kuriem ir darbs uz kājām, liekais svars vai nākas pārnēsāt lielus smagumus.

Šķir nākamo lapu un uzzini, kas veicina īkšķa deformāciju!

Pievienot komentāru