“Tu jau par vecu, lai…” Kāpēc atbildes vietā rādīt vidējo pirkstu, skaidro psiholoģe

Un visbeidzot mana iecienītākā tēma – “zvaigznes pludmalē”. “45 gadus vecā Uma Tūrmane parādījusi savu celulītu, bet tas netraucē viņas jaunajām attiecībām.” “Gvineta Paltrova izskatās lieliski 41 gadā pat bikini.” “Un arī “nenovecojošā” Demija Mūra 54 gados arī valkā bikini.” Piedodiet, bet ko tad vilkt pludmalē, ja ne bikini? Varbūt skafandru vai parandžu?

Trīs bērnu mātei nedrīkst būt ne striju, ne celulīta? Demijai vispār laiks uz kapiņiem posties, izvēloties vietu un pieminekli? Vai arī mūsu pludmalēs redzami vien fitnesa karaļi un princeses? Un kāpēc kungs 45+ parādās pludmalē apenēs ar sarkanām sirsniņām, alus vēderiņu pāri pārkarinājis un neuztraucas ne nieka? Vai tas sirmais večuks ar nokareno pēcpusi stringos?

Lūk, ar tādiem pāris skaitļiem un dažiem vārdiem var atņemt sievietei vēlēšanos dzīvot pilnasinīgi – nekaunoties, neatvainojoties, neatskatoties.

Cienījamie vecuma normu pārzinātāji, kādā vecumā sievietei nav par vēlu būt stāvoklī, valkāt caurspīdīgu kleitu, mīlēt, mācīties, veidot karjeru? Un tieši kad drīkst parādīties celulīts? Vai tiešām vecums nosaka spēku un iespējas? Un kāpēc tik atšķirīga attieksme pret vīriešu vecumu? Kāpēc vīrieti, kurš kļūst par tēvu 48 gados, visi sauc par malaci! Lai gan vīrieša paredzamais dzīves ilgums ir mazāks nekā sievietei.

Dzīve jau tā ir īsa. Neskatoties uz to, ka viduslaikos reti kurš izdzīvoja līdz 30 gadiem, bet mūsdienās arī 100 gadi nav diži liels pārsteigums. Mums šajā laikā jāpaspēj daudz vairāk. Bet sievietei – vēl vairāk, nevis vienkārši “vairāk”.

No mūsdienu sievietes sabiedrība gaida, lai viņa būtu izglītota, kopta, veiksmīga karjerā, lolotu vienu vai, labāk, divus hobijus. Nodarbotos ar sportu. Uzturētu ideālu māju, audzinātu divus trīs tikpat ideālus bērnus, bet neaizmirstu par vīru. Gatavotu gardi un veselīgi. Nē, celulīta viņai nedrīkst būt. Un noguruma ne tik. Zobi balti, āda mirdzoša, mati spoži. Garderobe izsmalcināti saskaņota. Es neko neesmu aizmirsusi? Ā, un tam visam jānotiek “pareizajā vecumā”. Kāds tas ir? Neviens nepateiks.

Un tāpēc, mīļās sievietes. Parādiet vidējo pirkstu visiem, kas čukst “pārāk veca, lai…”

Dzemdējiet, mīliet, nēsājiet īsas kleitas, mācieties ķīniešu valodu, precieties ar 10 gadus jaunākiem vai neprecieties vispār. Leciet ar izpletni, sieniet makramē vai kļūstiet par ANO labas gribas vēstnesēm. Tikai jūs zināt, cik liels ir jūsu spēks un vēlēšanās. Tieši “gribu” un “varu” ir vienīgie kritēriji, kuriem vērts sekots!

Autore: Elena Špundra
Avots: Brainum

Pievienot komentāru