Zaļā tēja: receptes, ieteikumi, padomi. Kā izvēlēties labu zaļo tēju?

Foto – Pixabay

Ķīnieši apgalvo, ka malks zaļās tējas nozīmē – “ielaist sirdī mieru”. Un tā patiešām ir – tūkstošiem gadu cilvēki bauda zaļo tēju un sajūsminās par šo apbrīnojamo dziedniecisko dzērienu, kas noņem nogurumu, paaugstina darbspējas, dod veselību un palīdz saglabāt jaunību.

Zaļā tēja satur C, P, PP, K vitamīnu un citus (starp citu, C vitamīna tajā ir vairāk nekā apelsīnu sulā), ir arī daudz kālija, fluora, vara, joda, cinka, bet katehīnu koncentrācijas ziņā to nevar pārspēt neviens no zināmajiem augiem (katehīni ir vērtīgi ar to, ka nomāc vielas, kuras izraisa šūnu mutācijas).

Japānā un Ķīnā, kur zaļo tēju dzer lielos daudzumos, ir zema saslimstība ar vēzi. Pētījumos pierādījies, ka šis dzēriens spēj būtiski samazināt cukura līmeni asinīs, kas savukārt ļauj to efektīvi izmantot diabēta ārstēšanai un profilaksei.

Zaļajā tējā esošās bioloģiski aktīvās vielas stimulē asinsradi, palīdz pret aknu un aizkuņģa dziedzera kaitēm, reimatismu, smiltīm un akmeņiem nierēs un urīnpūslī. Aprēķināts, ka tikai viena tasīte zaļās tējas dienā nierakmeņu veidošanās risku samazina par 10%, bet 3 tasītes – par 40 procentiem.

Zaļajai tējai piemīt spēcīga pretmikrobu, pretvīrusu un pretiekaisumu iedarbība, tā sasaista un izvada no organisma tajā esošos toksīnus un smagos metālus. Tēju izmanto kolītu, disbakteriozes, gripas terapijā, kā arī gadījumos, kad notikusi saindēšanās ar pārtikas produktiem. Zaļās tējas uzlējums ar mežrozīšu sīrupu palīdz pret ziemā un pavasarī novērojamo vitamīnu trūkumu organismā.

Tējā samitrināts un uz plakstiņiem uzlikts tampons noņem acu nogurumu, bet svaigs atdzesēts uzlējums ir zāles pret konjunktivītu – tajā samitrina vati un izskalo plakstiņus. Ja ar stipru zaļās tējas uzlējumu samitrina veidoties sākušos miežgraudu, tas ātri uzsūcas. Savukārt silta svaigi aplietas zaļās tējas komprese ne tikai noņem acu iekaisumu, bet arī nostiprina acu muskuļus.

Jebkuras tējas sastāvā ir arī kofeīns, kas piederīgs alkaloīdiem, un tā atvasinājums tanīns. Ar to arī izskaidro tējas tonizējošās īpašības, kas veicina fizisko un intelektuālo darbspēju uzturēšanu.

Dzerot tēju mērenā daudzumā (3 tasītes samērā stipras tējas dienā), tajā esošais kofeīns nekādu kaitējumu veselībai nenodara. Kofeīna un tanīna saturs zaļajā tējā ir augstāks nekā melnajā tējā. Taču to, ka zaļā tēja veicina ķermeņa svara samazināšanos, ārsti noliedz.

Pat ja tiek dzerta vienīgi zaļā tēja, enerģijas patēriņš diennaktī palielinās tikai par 80 kcal, kas ķermeņa svara samazināšanai ir daudz par maz.

Uzmanību! Zaļo tēju nedrīkst lietot, ja ir gastrīts ar paaugstinātu kuņģa sulas skābes līmeni, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla.

Cilvēkiem, kas sirgst ar šīm kaitēm, tēja var izraisīt grēmas, pastiprināt sāpes kuņģī un pat izprovocēt zarnu trakta kolikas. Tējā esošais kofeīns paplašina galvas smadzeņu asinsvadus, tāpēc lielā daudzumā šo dzērienu nedrīkst lietot arī sirds-asinsvadu, hipertonijas un dažu citu patoloģiju gadījumā.

Kā pagatavot?
Zaļo tēju ar karstu ūdeni aplej trīs reizes (ūdens temperatūrai jābūt ne augstākai par 70 ºC). Vispirms tikai 1/3 no kanniņas tilpuma 1–2 minūtes nostādina, tad pielej līdz puskanniņai un atkal 2 minūtes nostādina, visbeidzot līdz 3/4 kanniņas tilpuma, ļaujot vēl 2 minūtes ievilkties.

Ar karotīti dzērienu nemaisa. Tēju no kanniņas izlej līdz pusei, bet atlikušajai daļai pievieno karstu ūdeni. Atšķirībā no melnās tējas nākamajā dienā (un atkārtoti aplieta) zaļā tēja ne tikai nezaudē savas īpašības, bet pat kļūst vēl veselīgāka.

Zaļā tēja kosmētikā
Austrumu tautas uzskata – tas, kurš dzer zaļo tēju, nekad nenovecos. Un ir pašsaprotami, ka visas dzērienam piemītošas teicamās īpašības izsenis savā praksē aktīvi izmantojuši arī kosmētiķi.

TURPINĀJUMU LASI NĀKAMAJĀ LAPĀ!

COMMENTS

Pievienot komentāru